Articole referitoare la preocuparea noastră sau la impactul pe care îl are scrierea corectă din punct de vedere gramatical am întâlnit, în ultimele zile, în două locuri: un articol (George Butunoiu – https://standard.ro/greseli-cv/) și un punct de vedere (Răzvan Călinescu). Personal susțin efortul și interesul fiecăruia pentru scrierea cât mai corectă și mărturisesc că sunt tentat să etichetez persoane în raport cu abilitatea lor de a folosi corect punctuația sau de a se exprima în scris corect, cursiv, creativ și original!

Și dacă, în timp, am reușit să trec cu vederea greșelile de punctuație (plasarea lor corectă), sunt mai puțin tolerant în ceea ce privește originalitatea. Să copiezi texte din mediul online ca să compui scrisoarea de intenție sau să îți descrii personalitatea / competențele / abilitățile (în cazul unui CV), nu te ajută în demersul tău de angajare.

Cunosc persoane specialiste / profesioniste în domeniile lor de activitate, cu rezultate remarcabile, care greșesc flagrant cu privire la semnele de punctuație, fapt care mă determină să accept că acesta nu este un indicator al performanței sau un criteriu în selecție. Deși, o conduită profesionistă impune manifestarea la un nivel superior a competențelor de exprimare scrisă sau, așa cum sunt tentat să apreciez, calitatea exprimării denotă nivelul cunoașterii, al atenției pentru detalii, interesului pentru conformitate etc.

Așa încât, acesta este contextul în care am dezvoltat o aplicație în Word 2013 (extensie .docm) care corectează automat greșelile de punctuație.

În fapt, aplicația:

  • plasează virgule automat înaintea unor cuvinte care, obligatoriu, trebuie să fie precedate de virgulă (ci, iar, însă, dar, precum și, așadar, prin urmare …);
  • așează semnele de punctuație la locul lor (în raport cu cuvintele);
  • execută o corectare ortografică pentru doar câteva cuvinte scrise de multe ori greșit: oferii (deși există o situație particulară în care se scrie corect oferii, dar sper să nu o folosiți niciodată!), greșală, noștrii, voștrii, reușii, vre-un, vre-o, să (nu) fi, nici-un, nici-o.

Ce nu face aplicația:

  • nu plasează semne de punctuație acolo unde trebuie să fie plasate pentru ca textul să fie corect exprimat / înțeles;
  • nu te face mai priceput, mai bun, mai pregătit, mai inteligent, mai specialist;
  • nu te ajută să fii altfel decât ești.

Ce trebuie să faci:

  • accesează link-ul de mai jos:

https://drive.google.com/open?id=18Ubco_s2mAWG2uY9yViMFssQSWZYygLc

  • descarcă fișierul pe calculatorul tău;
  • folosește-l când și cum dorești;
  • dă-mi de știre dacă ai idei de îmbunătățire a aplicației sau dacă identifici disfuncționalități.

Succes!