Primul ajutor.

Primul ajutor este o etapă tardivă (târzie). Lipsa prevenției, a instruirii insuficiente, manifestarea întâmplătoare a unor factori determinanți produce accidente (de muncă, rutiere, acasă) care trebuie tratate în primă instanță, cu promptitudine și cu succes (proceduri corect efectuate).

Te-ai gandit vreodată să nu reacționezi în cazul unui accident? Proastă decizie. Victima poate sfârși tragic. 

Ai decis să acționezi? Excelent. Dar acționează în cunoștință de cauză, corect, competent. Iar dacă nu știi ce să faci, fii rezervat.

La adresa https://jascop.teachable.com/ găsiți cursul online de prim ajutor.

Domenii de acțiune pentru primul ajutor

Acordarea primului ajutor are în vedere o abordare sistematică:

  • aplicabilitate – domenii de acțiune (accidente rutiere, traumatisme, electrocutări, arsuri, obstrucționarea căilor respiratorii, îmbolnăviri);
  • reguli de bază în accident;
  • principii;
  • manevre în acordarea primului ajutor în caz de: hemoragii, traumatisme, fracturi, extragerea victimelor, arsuri, înecarea cu alimente, primul ajutor la copii și tineri, trusa de prim ajutor);
  • primul ajutor la sugari, copii tineri și adulți.

Am fi tentați să apreciem faptul că accidentele sunt un atribut al circulației rutiere, dar și al locului de muncă. Rămâneți atenți la pacienții care se prezintă la camera de gardă a spitalelor de urgență si veți observa că încidența accidentelor petrecute acasă este mare.

De la tăieturi cu drujba, toporul, fracturi cauzate de căzături la fotbal, înecarea cu mâncare care produce decesul într-un timp foarte scurt, arsuri, hemoragii, stop cardiac samd.

Intervenția rapidă, avizată, asigură tratarea corectă a accidentelor, cu reducerea considerabilă a potențialului de agravare

Nivelul de profunzime al acordării primului ajutor

Deși ești bine intenționat, manevrele greșite pot produce afecțiuni mult mai grave. Cele mai mari riscuri vi le asumați atunci când: manevrele incorecte pot afecta coloana vertebrală, extrageți obiectele implantate, folosiți defibrilatoare mobile (victima are stimulator cardiac și poate fi afectată ireversibil).

De asemenea, utilizarea incorectă a atelelor, a garoului, a instrumentelor din dotarea cutiei de prim ajutor, a medicamentelor, cremelor sau necunoașterea cutiei de prim ajutor conduc la un management greșit al primului ajutor, fără să obțineți rezultatele pe care vi le-ați propus.

Măsurile preventive

Spuneam, la începutul articolului, că primul ajutor este o etapă târzie. Prevenția este un proces pe care trebuie să îl aveți permanent în vedere. Să apreciați continuu riscul potențial al oricărui gest, manevre, acțiuni, activități etc.

În articolul “poziții vicioase și durerile lombare” vă prezint situații (inconștiente) care generează afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale cu dureri asociate. + exerciții pentru prevenirea sau pentru îmbunătățirea mobilității.

Parcurge articolul “poziții vicioase și durerile lombare“. Acesta este dublat și de un curs online gratuit – durează 20 de minute vizionarea lui!.

De asemenea, articolul completează suita de lecții care vor sprijini angajatorii în profesionalizarea angajaților cu contract de internship – în curând!