Generalități

Te-ai întrebat vreodată de ce mergi la școală?. De ce înveți și de ce dai teză în clasa a VII-a? De ce continui studiile și înveți în clasa a XI-a …? De ce ai curaj sau curiozitate să urmezi o facultate?

Ei bine, “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.” – Nelson Mandela. (Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi ca să schimbi lumea). Lumea toată – sau lumea ta. Universul tău. Dacă nu ești „afectat” de o șansă sau de o calitate unică, educația este instrumentul care te diferențiază. Natura ne aseamănă, educația ne diferențiază.

Am putea reprezenta parcursul vieții unui om printr-o axă. De la pct. A la pct. B, unde A reprezintă cls. I-a, să spunem, iar pct. B reprezintă primul an de pensie (dintr-un lung șir de ani de pensie :).

Desigur, în cls. VII-a îți propui (sau îți este propus) să aduci note școlare mari, ceea ce este foarte bine, dar, din păcate, complet insuficient. Este bine că ți-ai stabilit un obiectiv pe termen scurt (medii bune la final de an), însă dacă acest obiectiv nu este integrat într-un obiectiv serios, de amploare, pe termen lung și foarte lung care să vizeze destinația în pct. B, semnificația mediilor la finalul cls. a VII-a este mult diminuată.

zilele trecute îmi povestea un coleg că a găsit printre acte și documente vechi, o foaie cu subiectele de la examenul de admitere la facultate – inginer. S-a uitat curios pe foaie și chiar și-a invitat foștii colegi de liceu să încerce să rezolve problemele de mate` pe care le-a avut la admitere, fără ca măcar unul, ingineri fiind, să reușească o soluție!.

Desigur, etapa admiterii pentru care a trebuit să înveți mult, să fii bine pregătit la mate (mai bine pregătit decât ceilalți) a fost importantă.

La fel, absolvirea facultății pentru a munci într-un domeniu diferit (de cele mai multe ori subclasat acestuia) face ca efortul academic, investiția în timp și bani să fie irosite (chiar dacă nu în totalitate). https://jascop.ro/oare-ne-prosteste-scoala/

Mediile școlare sunt obiective minore. Ele contribuie la realizarea unuia sau mai multor obiective majore, cum ar fi:
Independența financiară – credeți că doar cei cu facultate sunt independenți financiar?
Confortul, sănătatea și bunăstarea familială – pot fi obținute prin muncă și profesionalism.
Realizarea socială și profesională – se obțin prin realizări permanente, crescătoare, notabile.

Dar nu am afirmat că doar un inginer se poate realiza profesional, nu și un mecanic; un patron, nu și un electrician etc.
De aici trebuie început în planificarea carierei. Dacă doar îți propui să urmezi liceul x pentru că e trendy (la modă) fără să fii în măsură să evaluezi cum te poate ajuta un astfel de demers în atingerea obiectivului tău major, dacă doar îți propui să ajungi la olimpiada națională fără să fii în măsură să integrezi această mare realizare într-un proiect de anvergură, planul tău este incomplet și nu va generea așteptările pe care ți le-ai formulat (sau pe care nu ți le-ai formulat)!.

În planificarea carierei trebuie să ții cont de obiectivul major și să alegeți calea care este cea mai convenabilă pentru atingerea sa, ținând cont de toate posibilitățile pe care le aveți și de conjunctura în care vă aflați.

Realități

Ipoteză: nivelul de experiență profesională este scăzut. Nivelul de experiență de muncă este scăzut.
Soluția – vacanțe vocaționale, activități practice, internship, de la 16 ani mergeți și faceți voluntariat, începând cu munca de jos. Munciți în fiecare an în vacanțele de vară – se va ține cont la vechimea în muncă și la experiența în muncă. Contează foarte mult la interviu (dacă două mașini identice intra în cursă, dar una pleacă cu 10 metri mai in față, care credeți că va câștiga?)

Asta înseamnă planificarea carierei, succesul profesional și atingerea obiectivelor majore.

Încercarea de a căuta jobul perfect până la 40 de ani, practicând 20 de meserii diferite, schimbând 18 locuri de muncă, este dezastruos, pentru că sfârșești prin a nu ști nimic. Tinerii caută oportunități care sunt recompensate cu timp liber și bani din ce în ce mai mulți. Și poate fi OK pe termen scurt. Însă pe termen lung veți constata eșecul în carieră și neatingerea niciunui obiectiv major.

Succesul vine din supraspecializarea în domeniul în care te-ai format și în care ai investit. La fel de important este să te inițiezi și în alte domenii, unele făcând parte din preocupările sau hobby-urile tale, fapt care iți permite să explorezi și să poți alege corect oportunități de carieră.

Pentru a testa diverse opțiuni profesionale, din afara cadrului profesional, vă recomand să cautați și să vă înscrieți la programe de internship unde veți lua contact cu meserii noi. Și poate vă și place ceea ce faceți. https://jascop.ro/internship

De asemenea, recomand să vă dezvoltați profesional: să citiți cărți sau articole despre educație financiară, management, relații interpersonale, inteligență emoțională, creativitate, analiză și luarea deciziilor, conducerea oamenilor, negociere – competențe care în timp vă vor oferi avantaje substanțiale.

Așa încât întregul tău efort trebuie să se proiecteze într-o soluție care să îți ofere independență financiară, un parcurs lin prin viață, timp liber pentru hobby-uri, satisfacții și realizări.